Inspiratie

Er zijn veel inspirerende verhalen over eenzaamheid. Bekijk ook de Gedichten en Tegeltjeswijsheid.

Positiviteit geven aan jongeren

Het verhaal van: Kit Janne

Niet alleen ouderen hebben soms te maken met eenzaamheid. Ook jongeren kunnen soms moeite hebben om aansluiting te vinden. Jongeren betrekken en hen aanspreken op hun talent is waar Jongerenwerk R-newt zich mee bezig houdt. Eenzaamheid is daarin ook een thema. Kit Janne Rijnboutt is er na een stage blijven hangen en is nu een niet te missen vrijwilliger.

Houd ik wel genoeg van je?

Het verhaal van: Anoniem

Houd ik wel genoeg van je als ik tegen je mopper, omdat je jezelf bevuild hebt? Houd ik wel genoeg van je als ik soms wens dat je even weg bent? Houd ik wel genoeg van je als ik je net doe of ik je niet hoor, als je mij roept? Deze vragen heb ik mezelf vaak gesteld. Gelukkig won mijn verstand het steeds van mijn schuldgevoel. Want één van de dingen in mijn leven die ik zeker weet, is dat ik hoteldebotel veel van jou houd. Ik voel dat tot in mijn tenen!

Mantelzorger?

Het verhaal van: Anoniem

De term mantelzorg kende ik eigenlijk niet. Ik noemde het gewoon ‘zorgen voor je gezin en de rest van je familie’. Zorgen voor je gezin dóe je gewoon als moeder des huizes. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Ook zei mijn moeder zei altijd: “Een echte moeder klaagt niet”.

Diana Laats

Als vrouw leef ik in extra tijd

Het verhaal van: Diana Laats

‘Ik ben een eigenlijk een meisje en ik wil Diana heten’. Dat vertelde Diana Laats in 1976 op 4-jarige leeftijd tegen haar ouders. Toen ze nog een jongetje was. Destijds was er nog geen term of woord voor en haar jonge ouders wisten bovendien niet wat ze overkwam.

Praat Nederlands met me

Het verhaal van: Hadi Akkan

Hij heeft een vriendelijke, open blik en zegt: “Sorry, mijn fiets had een lekke band, dus ik ben wat later.” Hadi, getrouwd en trotse vader van dochter Sima en zoon Kosay woont sinds een paar jaar in Nederland. Hij komt uit Syrië en is elektricien.

Met ‘ja, maar’ kom je dus niet verder!

Het verhaal van: Ans

Wie kan mij naar de tandarts rijden?

Het verhaal van: Paula Schless

Napraten over The Passion

Het verhaal van: Tom & Chris

Van The Passion is inmiddels niets meer zichtbaar in Dordrecht. De ‘koorts’ is gedaald en we kijken terug op een prachtig evenement. Samen met twee Dordtenaren die alles van dichtbij meemaakten blikken we terug.

Een kaartje voor een glimlach

Het verhaal van: Juffrouw Pollewop

‘Er is post voor u mevrouw’, zegt de verzorgende. ‘Voor mij?’ antwoordt de vrouw verbaasd. ‘Ja! Een mooie kaart, met prachtige bloemen erop. En er staat een persoonlijke boodschap in.’ De vrouw ziet de fleurige kaart en leest de tekst. Een glimlach verschijnt op haar gezicht, een twinkeling in haar ogen. Haar dag is goed.

Steun elkaar, want je kunt het niet alleen

Het verhaal van: Tom de Haan

Tom de Haan (34) heeft binnen de gemeente Dordrecht een belangrijke rol op het gebied van informatiebeveiliging. Hij bereikte die functie niet alleen. Met steun en rugdekking van zijn familie, vrienden en collega’s bewandelde hij de afgelopen tien jaar een bijzonder carrièrepad. Tijdens the Passion loopt hij een andere route. Als processie loper wel te verstaan.

Laagdrempelig samenzijn voor iedereen

Het verhaal van: Margriet Aalberts

Samen & simpel. Twee woorden die de laatste Kerst van Margriet Aalberts typeren. Niet geheel toevallig, want ze plaatste een openbare oproep op Facebook om kerst bij haar thuis te komen vieren. Zonder opsmuk, overdaad en verplichte gezelligheid. Nee, gewoon zoals die twee woorden beschrijven: samen zijn en simpel eten.

Als je stil zit, kom je nergens

Het verhaal van: Lisanne de Goede

Lisanne de Goede (25 jaar) studeert in december 2016 af aan de Universiteit van Wageningen. De studie Animal Sciences (Dierwetenschappen) moet haar een onderzoeksfunctie of een baan in het bedrijfsleven opleveren, maar die blijft (voorlopig) uit. Ze kiest uiteindelijk haar eigen weg en zoekt haar heil in vrijwilligerswerk.

Walking Football: veel meer dan dat uurtje voetballen

Het verhaal van: Walking Football

Walking Football, de voetbalvorm die speciaal bestemd is voor 60-plussers, is in opmars. Ook in Dordrecht wint de bijzondere voetbalvariant steeds meer aan populariteit. En met een duidelijke reden, want het sociale aspect van Walking Football blijkt een enorm bindmiddel

Koekjes als middel tegen eenzaamheid

Het verhaal van: Chris van der Waard

The Passion komt naar Dordrecht! Toen Chris van der Waard – de man achter Banketbakkerij van der Sterre – dat hoorde, was hij meteen enthousiast. Hij stond direct in de startblokken en bedacht een speciaal koekje in de strijd tegen eenzaamheid én hij veroverde een rol als kruisdrager tijdens het evenement.

Omkijken naar een ander

Het verhaal van: Peter Heijkoop

De maatschappij wordt steeds individualistischer. Zelfontplooiing en carrière maken zijn vandaag de dag de hoofdzaak. Omzien naar de ander komt daardoor in het gedrang. “Dé perfecte timing om als The Passion voor het thema eenzaamheid te kiezen”, aldus Peter Heijkoop, wethouder Zorg en Welzijn.

Steeds eenzamer na het overlijden van haar man

Het verhaal van: Sonja Braun

Mevrouw Braun is 88 jaar en woont zelfstandig in een woning van de Merwelanden. In april 2017 is haar man, met wie ze 66 jaar getrouwd was, overleden en ze voelt zich sindsdien steeds eenzamer.