Koekjes als middel tegen eenzaamheid

The Passion komt naar Dordrecht! Toen Chris van der Waard – de man achter Banketbakkerij van der Sterre – dat hoorde, was hij meteen enthousiast. Hij stond direct in de startblokken en bedacht een speciaal koekje in de strijd tegen eenzaamheid én hij veroverde een rol als kruisdrager tijdens het evenement.

Auteur: Chris van der Waard

Chris is zelf christen, maar los daarvan vindt hij The Passion een mooi evenement en is hij trots dat Dordrecht dat naar zich toe heeft weten te trekken. De ideeën borrelden meteen: “Ik dacht daar kan ik misschien wat mee vanuit de bakkerij, als ondernemer. Zo ontwikkelde ik een Passion-gebakje en dat viel wel in goede aarde. Ik had het echte logo gebruikt, maar dat bleek niet te mogen. Al snel volgde het bericht van de gemeente dat ze er een thema omheen wilde vormen.”

De gemeente Dordrecht borduurde voort op het thema eenzaamheid en #jebentnietalleen zag zodoende het levenslicht. Een kans voor Chris om zijn idee verder te ontwikkelen. “Het gebakje was een goed idee, maar het moest misschien kleiner. Ik dacht daarom verder en kwam uit bij een koekje. Dat had meer mogelijkheden en ik had de steun van de gemeente en de mensen waarmee ik samenwerk. Ik maakte een eerste prototype en dat was meteen raak”, vertelt Chris over ‘zijn’ koekje.

”Het koekje is een middel om op pad te gaan en eenzaamheid tegen te gaan.”

#jebentnietalleen koekjes

Een koekje alleen stelt misschien niet zo heel veel voor, maar er zit natuurlijk een gedachte achter. Het gaat erom wat je ermee doet. “Het is een middel om op pad te gaan en eenzaamheid tegen te gaan. In de ruimste zin. Het is voor jongeren, mensen die gescheiden zijn, stellen die geen kinderen kunnen krijgen, mensen die geen partner kunnen vinden, ouderen die hun partner verliezen of mensen die net de samenleving niet raken en alleen zijn. Het thema is groot en iedereen krijgt of heeft er in zijn omgeving mee te maken. Ik hoop met de aandacht die we er nu aan geven de drempel lager wordt. Om op te bellen en te zeggen: ik merk dat je je eenzaam voelt, ik kom bij je op de koffie. Met een pak koekjes onder je arm natuurlijk!”

Het idee van het koekje leverde Chris veel steun op. Ook veel aanmeldingen. Van der Sterre heeft zelf niet de capaciteit om de koekjes rond te brengen, maar met hulp van de gemeenten en vrijwilligers wordt de operatie goed gecoördineerd. Chris heeft inmiddels een hele lijst met adressen waar in totaal 10.000 koekjes naartoe gaan. “Het varieert van de gevangenis tot verzorgingstehuizen en van kerken tot evenementen rondom The Passion.”

Even was er de gedachte om de koekjes ook in de winkel te verkopen, maar een commerciële tint zag Chris toch niet zitten. Hij heeft er nu een andere draai aan gegeven. “Als mensen ons aanspreken over het thema, dan geven we gratis een bakje koekjes mee. En dat doen we het hele jaar door om eenzaamheid nog langer de volle aandacht te geven. Ik doe het vooral om de mensen te steunen die er al mee bezig zijn: medewerkers in de zorg en vrijwilligers die er vanuit passie en gevoel aan werken. Het heeft nu extra aandacht, maar acties tegen eenzaamheid waren eigenlijk langer al gaande. Het gaat dus ook vooral om bewustwording dat het thema speelt.”

”Het kruis staat voor mij voor liefde en die dragen we symbolisch de stad Dordrecht in.”

Chris van der Waard

Naast deze maatschappelijke rol vervult Chris ook een echte rol tijdens The Passion. Na het nieuws over de komst van The Passion vroeg hij direct of hij iets kon betekenen. Binnen of buiten de productie. Zijn aanmelding kwam erdoor en nu sjouwt hij op 18 april als kruisdrager met de andere dragers het 250 kilo zware kruis door de stad. Het dragen van het kruis staat voor Chris symbool voor het thema en de activiteiten eromheen. “In mijn eentje kan ik het kruis niet dragen. Met z’n tienen wel. Je kunt alleen wel wat doen, maar als je het met heel Dordrecht doet, kan je iets veel groters tillen. Ook staat het kruis voor mij voor liefde en die dragen we symbolisch de stad Dordrecht in. Dat vind ik heel mooi!”