Steun elkaar, want je kunt het niet alleen

Tom de Haan (34) heeft binnen de gemeente Dordrecht een belangrijke rol op het gebied van informatiebeveiliging. Hij bereikte die functie niet alleen. Met steun en rugdekking van zijn familie, vrienden en collega’s bewandelde hij de afgelopen tien jaar een bijzonder carrièrepad. Tijdens the Passion loopt hij een andere route. Als processie loper wel te verstaan.

Auteur: Tom de Haan

Een winactie op het intranet van de gemeente zorgde, samen met de komst van the Passion, voor enthousiasme bij Tom. “Ik vind het een leuk evenement en volg het altijd. Ik ben niet gelovig, maar het wordt altijd op een bijzondere manier gebracht. Achter de boodschap sta ik ook, daar hoef je niet gelovig voor te zijn. Dat is ook de kracht denk ik”, vertelt hij over zijn klik met The Passion.

“De binnenstad van Dordrecht vind ik mooi. Hoewel ik er wat jaren niet meer geweest was, heeft het me toch een beetje gegrepen. Ik was het een beetje vergeten zelfs, maar heb de stad echt herontdekt”, verklaart Tom zijn hernieuwde liefde voor Dordrecht. “Die combinatie was voor mij een inkopper om me in te schrijven voor de winactie van de gemeente, om mee te lopen als processie loper. Ik won en ging uit mijn dak. Daarbij werd ik ook voor dit interview gevraagd en hoewel dat niet mijn doel was, sta ik zeker achter de stelling van deze campagne.”

“Ik had de steun van mijn gezin en ook vrienden waarmee ik kon sparren en spiegelen. Dat heeft veel impact gehad en is heel belangrijk voor me geweest.”

Tom heeft de laatste tien jaar een behoorlijke persoonlijke groei doorgemaakt. Hij begon letterlijk op de werkvloer en was relatief laag opgeleid. Er kwamen voldoende mogelijkheden en kansen voorbij en mede door zijn familie heeft hij de kans én tijd gekregen om in zichzelf te investeren en zich te ontwikkelen op het gebied van informatiebeveiliging. “Met een gezin is dat niet altijd makkelijk: studeren en veel werken. Maar ik had hun steun daarin en ook vrienden waarmee ik kon sparren en spiegelen. Dat heeft veel impact gehad en is heel belangrijk voor me geweest.”

Precies die rugdekking heeft Tom gebracht tot het punt waar hij nu is. Samen met zijn team binnen de gemeente Dordrecht is hij verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging. Bovendien geeft hij door het hele land geregeld presentaties en (gast)colleges over zijn passie. Want naast zijn werk is cyber security zijn passie en hobby en wil hij zijn kennis graag delen en terug geven aan de maatschappij. “Dat doe ik vrijwillig, mensen bewust maken van de dreigingen van vandaag de dag. Ik wil daar graag bewustzijn in creëren, zodat iedereen daar zelf zijn keuzes in kan maken en tegelijk op de hoogte is van de risico’s. Ik vind dat zó leuk om te doen – ook omdat het mijn passie is – dat ik het niet echt nodig vind om daarvoor betaald te worden.”

“Je kan het niet alleen, want je moet wel gestimuleerd worden. Familie en vrienden helpen je over een drempel heen en geven je rugdekking.”

Over het belang van een goede achterban is Tom heel duidelijk en met die opvatting bestempelt hij ook nog eens zijn teamgeest én bescheidenheid. “Je kan het niet alleen, want je moet wel gestimuleerd worden. Familie, vrienden en collega’s helpen je over een drempel heen en geven je rugdekking. Ik had carrièreplannen en die maak je samen. Iedereen in je nabije omgeving moet daar een beetje bij helpen en het ook zien zitten. Dat is wel mijn basis geweest.”

Op 18 april loopt Tom in de stoet achter het verlichte kruis door de stad. “We hebben geen repetities gehad, enkel een uitnodiging om je op een bepaalde tijd te melden. Ik ben trots dat Dordrecht steeds zulke grote evenementen binnenhaalt. En dat ik nu van zo dichtbij mee kan doen, vind ik echt gaaf. Ik hoop dat ik nog wat mooie foto’s kan en mag maken,” besluit Tom.

Na The Passion spreken we Tom weer: over zijn ervaringen van de avond en misschien kan hij een selectie van zijn foto’s laten zien.