Laagdrempelig samenzijn voor iedereen

Samen & simpel. Twee woorden die de laatste Kerst van Margriet Aalberts typeren. Niet geheel toevallig, want ze plaatste een openbare oproep op Facebook om kerst bij haar thuis te komen vieren. Zonder opsmuk, overdaad en verplichte gezelligheid. Nee, gewoon zoals die twee woorden beschrijven: samen zijn en simpel eten.

Auteur: Margriet Aalberts

Het resulteerde in twee bijzondere avonden. Alle twee heel verschillend, maar beide bijzonder én geslaagd. “Het kwam qua aanmeldingen moeizaam op gang”, vertelt Margriet over de ietwat stroeve start. “Mijn vrienden en kennissen dachten: daar heb je Margriet weer met haar maffe ideeën. Die heb ik wel vaker, maar deze was serieuzer van insteek.”

Vrienden en kennissen zeiden uiteindelijk: we gaan gewoon! Even daarna volgden ook aanmeldingen van ‘vreemden’ en kreeg het idee echt vorm. “Het is voor iedereen, niet alleen voor bekenden, alleenstaande of eenzame mensen. Jong, oud, gezinnen, stellen. Iedereen is welkom. Dus ik was blij dat de aanmeldingen op een bepaald moment binnen druppelden. Met die belangstelling werd het echt iets.”

“De laatste jaren stond ik ook een beetje recalcitrant tegenover het echte kerstidee. De overdaad aan eten, dat het gezellig móét zijn en dat je niet alleen mag zijn.”

 

Het idee is ontstaan uit heel veel ideeën bij elkaar. Margriet wilde iets met Kerst doen. En iets voor de medemens. “Vaak worden dat soort projecten groots opgezet, maar ik wilde echt iets simpels bedenken. De laatste jaren stond ik ook een beetje recalcitrant tegenover het echte kerstidee. De overdaad aan eten, dat het gezellig móét zijn en dat je niet alleen mag zijn. Ik werd wars van al dat moeten.”

Zo ontstond deze Kerst ‘Samen & simpel’. Een makkelijk en simpel idee, maar toch met gezelligheid, gezelschap en eten & drinken, dat iedereen zelf meebracht. Bij Margriet thuis werd gedanst, gespeeld, gelachen, gegeten, gedronken, maar ook serieus gesproken. “Het waren zulke leuke en bijzondere avonden. Totaal verschillend, maar zo relaxed en echt in de sfeer van het samen zijn zonder poespas. Zo leuk is het dan om te horen dat twee mensen die elkaar hier op 1e Kerstdag hebben ontmoet samen leuke dingen zijn gaan doen. Niet in een relatie, maar gewoon vanuit vriendschap en goed gezelschap. Dat is uiteindelijk mijn bedoeling.”

“Het idee en de uitvoering moet juist simpel blijven. En het mag niks kosten.”

Margriet Aalberts

In eerste instantie ontwikkelde Margriet het concept in haar hoofd helemaal door en ging het over the top. Ook de deelnemers van Kerst opperden dagjes uit zoals het museum, fietsen of wandelen, maar al snel deed ze een paar stappen terug. “Bij dagjes uit komen kosten kijken en iedereen moet het eens worden over de bestemming of invulling. Het werd veel te ingewikkeld, hoewel ik het uiteraard helemaal oké vind als mensen samen dingen ondernemen of zelf iets organiseren. Maar mijn idee én de uitvoering moet simpel blijven. En het mag niks kosten.”

“Ik ben niet diegene die een fijne Kerst aan mensen bezorg. Het is heel simpel en dit kan iedereen. Ik wil nu graag helpen om het idee te verspreiden, zodat anderen het ook kunnen organiseren”

In de media kreeg het idee veel aandacht en werd het echt opgepikt. Margriet wil echter niet op de voorgrond treden. “Ik ben niet diegene die een fijne Kerst aan mensen bezorg. Het is heel simpel en dit kan iedereen. Het is ook voor iedereen en iedereen mag komen. Ik wil nu graag helpen om het idee te verspreiden, zodat anderen het net zo kunnen organiseren en de olievlek groter wordt. Toch denkt men vaak te ingewikkeld, dat ze het niet kunnen, dat ze geen geld hebben of dat hun huis of keuken te klein is. Dan moeten ze echt een keer in mijn huis komen kijken”, doelend op haar bescheiden bovenwoning.

Met Pasen organiseert Margriet wederom een ‘Samen & simpel’ en ze wil voortaan vier keer haar voordeur openen. “Toch heb ik nog in een opwelling ‘Samen & simpel The Passion kijken’ op Facebook geslingerd. Geen idee of er mensen komen. We zien wel.”

Aanmelden voor Pasen kan via e-mail: samenensimpel@xs4all.nl. Je ontvangt daarna van Margriet haar adres en overige informatie.