Als je stil zit, kom je nergens

Lisanne de Goede (25 jaar) studeert in december 2016 af aan de Universiteit van Wageningen. De studie Animal Sciences (Dierwetenschappen) moet haar een onderzoeksfunctie of een baan in het bedrijfsleven opleveren, maar die blijft (voorlopig) uit. Ze kiest uiteindelijk haar eigen weg en zoekt haar heil in vrijwilligerswerk.

Auteur: Lisanne de Goede

“Ik hou niet van stil zitten, dus toen ik niet snel een full-time baan vond, zocht ik verder. Ik dacht: ik ga iets doen wat ik normaal gesproken niet zou kiezen. Ik hou best van kunst en het Dordrechts Museum startte met de tentoonstelling ‘Een koninklijk paradijs’. Ergens toch ook iets met dieren. Ik werd er gastvrouw en bleek vooral het contact met mensen heel leuk te vinden. Dat had ik niet ontdekt, als ik thuis had blijven zitten.”

De dagen binnen in het museum geeft Lisanne een nieuw inzicht: ze mist het buiten zijn en de connectie met (echte) dieren. Ze leest in de krant dat er vrijwilligers worden gezocht bij de Stadsboerderij Weizigt. Lisanne reageert en gaat er aan de slag als gids.

Mede door mijn ervaring als vrijwilliger ben ik op een andere kinderboerderij aangenomen voor betaald werk.

”Dat doe ik nu sinds anderhalf jaar, aanvankelijk in het weekend en elke twee weken op woensdag. Mede door mijn ervaring hier ben ik op een andere kinderboerderij aangenomen voor betaald werk in het weekend”, vertelt Lisanne over haar groeipad. “Daarnaast werk ik doordeweeks als postbezorger.”

Het niet hebben van een baan voelt soms als een mislukking voor Lisanne en ze vraagt zich af waarom het haar niet lukt en haar vriendinnen wel. Eenzaam is ze er echter niet door. Ook omdat Lisanne er niet op veroordeeld wordt. “Je leert er mee omgaan en ik zit bovendien niet stil. Zo heb ik door het vrijwilligerswerk telkens wat bereikt of geleerd en kom ik ook nog persoonlijk in contact met mensen. Het is ook netwerken, want je hoort altijd wel wat, iets over een project daar of een bedrijf dat iets of iemand zoekt.”

Ik vind dat je jezelf verrijkt en jezelf echt leert kennen. Ik heb werkervaring opgedaan, ik heb geen gat in mijn CV en door initiatief te nemen is mijn horizon verbreed.

Lisanne gebruikt vrijwilligerswerk dus om zich te ontwikkelen. Het is ook belangrijk dat je er zelf iets in kwijt kan en je skills op die manier kan verbeteren. Over het effect van vrijwilligerswerk is Lisanne uitgesproken. “Ik vind dat je jezelf verrijkt en jezelf echt leert kennen. Ontwikkelen ook trouwens! Ik heb werkervaring opgedaan, ik heb geen gat in mijn CV en door initiatief te nemen is mijn horizon verbreed.”

Door haar periode als vrijwilliger heeft Lisanne nu nieuwe inzichten. Ze solliciteert nu veel breder en richt haar pijlen de rest van haar tijd op het zoeken naar een baan. Ze is afgestuurd in epidemiologie, maar ze zoekt ook in ecologie, flora & fauna beheer en milieueducatie. “Ik zocht na mijn afstuderen te specifiek naar wat ik kon met mijn studie. Nu weet ik dat veel meer kanten op kan”, blikt Lisanne terug.

“De motor draait, maar ik ga nog niet vooruit”. Zo beschrijft Lisanne haar gevoel op dit moment. Met andere woorden: ze is klaar voor een echte baan. Klaar voor een volgende stap. En dat siert haar: op eigen kracht en met een positieve houding is ze steeds een tree opgeklommen en dat moet nu leiden tot de ultieme tree. “Ik ben een doorzetter, geen stilzitter. Als je stil zit, kom je nergens.”