Een kaartje voor een glimlach

‘Er is post voor u mevrouw’, zegt de verzorgende. ‘Voor mij?’ antwoordt de vrouw verbaasd. ‘Ja! Een mooie kaart, met prachtige bloemen erop. En er staat een persoonlijke boodschap in.’ De vrouw ziet de fleurige kaart en leest de tekst. Een glimlach verschijnt op haar gezicht, een twinkeling in haar ogen. Haar dag is goed.

Auteur: Juffrouw Pollewop

Zo gaat het de komende maand nog 250 keer, bij even zoveel eenzame ouderen in Dordrecht. Het is de nieuwe kaartenactie van duurzaam kinderwarenhuis Juffrouw Pollewop, die voortvloeide uit de komst van The Passion. “De start van de actie is bedacht door Nobel’s Brood die, op de dag van The Passion, aftrapte met een ontbijt voor dementerende ouderen. Zij zijn op het idee gekomen om niet alleen rondom The Passion aandacht te schenken aan eenzaamheid, maar om dat het hele jaar te doen”, vertelt Mette Korteland, mede eigenaar van Juffrouw Pollewop.

Sander en Willemijn Nobel gaven zogezegd het startschot met hun eigen actie en vroegen vervolgens aan collega-ondernemers om het stokje over te nemen. Zo wordt er een jaar lang elke maand een maatschappelijke actie door een lokale ondernemer verzorgd. De maand mei neemt Juffrouw Pollewop dus voor hun rekening. Juni en juli worden ingevuld door Cucu en Visser’s Poffertjes. Voor de maanden erna is er voor ondernemers nog voldoende ruimte om zich aan te sluiten.

Het is voor ons ondernemers makkelijk om zoiets in te vullen. Als we allemaal een klein stukje op ons nemen, dan heeft dat een groots effect.

Bijna 250 kaarten

Juffrouw Pollewop sprong direct in op de oproep van de Nobels. “We wilden eigenlijk al iets maatschappelijks doen rondom The Passion, uiteraard in het thema eenzaamheid. Dus het was voor ons een inkopper om mee te doen. We vinden het sowieso belangrijk om maatschappelijk iets te betekenen. Het is voor ons ondernemers makkelijk om zoiets in te vullen. Als we allemaal een klein stukje op ons nemen, dan heeft dat een groots effect”, denkt Mette.

“In dit geval bedachten we de kaartenactie: een kaartje schrijven aan eenzame ouderen in verpleeg- of verzorgingshuizen of die nog thuis wonen met thuiszorg. We konden mooie kaarten regelen en hebben heel veel namen ontvangen van het Parkhuis, Aafje en Bonniers Thuiszorg. Iedereen die in de winkel komt, kan en mag een kaartje schrijven. Er is zelfs een klas van basisschool de Horizon langs geweest die kaartjes van alle klassen kwamen brengen.”

Het is geen toeval dat de dames van Juffrouw Pollewop zo gretig insprongen op de oproep. Naast hun makkelijk te ontsteken enthousiasme leveren ze graag een bijdrage aan initiatieven die goed doen. De maatschappelijke achtergrond zit hen beiden in het bloed. Maaike komt uit de gehandicaptenzorg en Mette uit het onderwijs, waar ze nog parttime werkt. “We zijn eigenlijk meer maatschappelijke dan commerciële ondernemers”, voegt Mette toe.

“Iedereen kent wel het gevoel van eenzaamheid”, vermoedt Mette. “We hebben ons allemaal wel eens zo gevoeld in het leven. Dat is misschien niet altijd even zichtbaar, maar bij ouderen is dat wel het geval. Als ze niet veel familie of vrienden hebben, komt er niemand langs. Soms zijn ze slecht ter been en vaak afhankelijk van anderen om buiten te komen. Je ziet van buitenaf dat ze eenzaam zijn.”

Een klein gebaar kan echt verschil maken. Je weet dat als ze die kaart krijgen het hun dag maakt.

Wethouder Peter Heijkoop schrijft ook een kaart

“Een klein gebaar kan dan echt verschil maken. Je weet dat als ze die kaart krijgen het hun dag maakt en dat hij belandt op de schoorsteenmantel of op het nachtkastje. Elke keer als ze ernaar kijken, helpt het ze de dag door en stemt het hen vrolijk.”

“Het is als ondernemer niet moeilijk om met een beetje inzet maatschappelijke betrokkenheid te tonen en op die manier verschil te maken in een mensenleven. Dus bij deze ook de oproep aan andere ondernemers, maar vooral ook hulde aan Nobel’s Brood, die constant met dit soort projecten bezig zijn.”