Praat Nederlands met me

Hij heeft een vriendelijke, open blik en zegt: “Sorry, mijn fiets had een lekke band, dus ik ben wat later.” Hadi, getrouwd en trotse vader van dochter Sima en zoon Kosay woont sinds een paar jaar in Nederland. Hij komt uit Syrië en is elektricien.

Auteur: Hadi Akkan

Ze doen hun best een nieuw bestaan op te bouwen. De kinderen gaan naar school en leren spelenderwijs Nederlands, zijn vrouw is actief bij het Taalcafé van de bibliotheek en Hadi slaagt voor de opleiding Basis-VCA. Hij spreekt inmiddels redelijk goed Nederlands. Hadi lacht: “Nederlands is een ingewikkelde taal. Ik spreek een beetje Engels en heb op school Frans geleerd. Maar dat is alweer een tijdje geleden.”

Hadi wil nog beter Nederlands leren spreken: handig bij het boodschappen doen en contact leggen met de buren. Hij ontdekte de website wehelpen.nl/dordrecht.

Binnen een week reageerde een mevrouw. Ze had wat hulp nodig met allerlei klusjes in huis. En praatte intussen Nederlands met mij. Dat was geweldig. Ik heb veel van haar geleerd in die maanden. Ze is helaas verhuisd, maar stuurde me laatst nog een berichtje. Leuk!

Sindsdien heeft hij ook op andere vragen gereageerd. Hadi: “Ik ben blij om mijn hulp aan te bieden, als zij of hij in de buurt woont. Zoals een moeder van twee dochters, die hulp bij de tuin zoekt. Ik heb niet veel ervaring met tuinieren, maar als ze even vertelt wat er moet gebeuren, doe ik dat met plezier. Leer ik niet alleen beter Nederlands, maar ook snoeien en onkruid wieden!”

“Ik heb zelf een vraag”, zegt Hadi. “Binnenkort doe ik examen VOL-VCA. De techniek is geen probleem voor mij, maar de vaktermen en regelgeving zijn lastig. Als iemand met technische achtergrond mij kan helpen het examen voor te bereiden, zou dat echt fijn zijn. Ik wil heel graag dit diploma halen en aan de slag.”

Als hij afscheid neemt, is zijn handdruk warm. “Leuk om met je te praten. Nederlanders zijn soms wat afwachtend, maar ook vriendelijk en hulpvaardig. Ik hoop dat iemand reageert. Doei!”

Ben je zo iemand of ken je iemand die iemand kent en wil je Hadi helpen? Reageer op https://www.wehelpen.nl/profiel/816b7/ of stuur een bericht aan dordrecht@wehelpen.nl.