Week tegen Eenzaamheid 2021

De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van start gegaan! De week loopt van 30 september t/m 7 oktober. Een mooi moment om extra aandacht te geven aan het thema eenzaamheid – maar vooral aan elkaar.

In de hele stad worden activiteiten georganiseerd. Een groot deel hiervan vind je hier.

Vanuit de gemeente Dordrecht is in samenwerking met Stichting Maatschappelijk Ondernemen (en vele helpende handen!) een campagne georganiseerd. Het doel van de campagne is extra aandacht geven aan het thema eenzaamheid – mensen aan elkaar verbinden én aan organisaties waar zij terecht kunnen met hun hulpvraag of voor een gezellig praatje.

De campagne bestaat uit twee onderdelen: de marktcampagne en de ansichtkaartenactie.

Tijdens marktdagen (1, 2, 8 en 9 oktober) zal er vanuit een marktkraam op het Achterom warme chocolademelk worden geschonken door vrijwilligers van o.a. maatschappelijke organisaties. Deze vrijwilligers geven niet één maar twee bekers chocolademelk aan voorbijgangers. Maar, niet zomaar, deze voorbijgangers krijgen een opdracht: geef je tweede beker aan een andere voorbijganger en maak eens een praatje. Zo hopen we spontane gesprekken en ontmoetingen te stimuleren. Bij de marktkraam zullen ook eenzaamheidsexperts vanuit Buurtwerk en Wij Dordrecht staan met een complimentenmand- en om informatie te delen over eenzaamheid. Zien we je daar?

Op de markt worden ook ansichtkaarten uitgedeeld. Met deze kaart kun je iemand uitnodigen samen een ‘bakkie’ te doen. Bijvoorbeeld bij de aangesloten (maatschappelijke) organisaties – gratis of met korting! Deze organisaties staan ook op de kaart. De kaarten liggen ook in het stadskantoor, bij huisartsen en fysiotherapeuten en in de bibliotheek. Nodig jij ook iemand uit voor een bakkie?

Voorstelling SORRY

Eenzaamheid treft ons allemaal wel eens. Het gevoel ongezien, ongehoord en onbegrepen te zijn, kan beklemmend zijn. Misschien vraag je je af: ‘Ligt het aan mij? Ben ik de enige?’. Of ken je iemand die dit doormaakt en voel je je machteloos. Eenzaamheid is een groeiend probleem, ook onder jongeren, maar het blijft vaak verborgen en moeilijk bespreekbaar. Laten we dit taboe doorbreken.

Speurtocht van EENzaam naar samen EEN

Georganiseerd door specialisten eenzaamheid, Petra Roelofs en Ragna Bottse, in samenwerking met de makers van “dwaalspoor lichtjesroute”, sprits concept www.spritsconcept.nl en de Gemeente Dordrecht.

Week tegen Eenzaamheid 2023

De Week tegen Eenzaamheid 2023 loopt van 28 september tot en met 4 oktober. Vind hier de activiteiten tijdens deze week en meer.