Veelgestelde vragen

Een overzicht van Veelgestelde vragen over de campagne #JeBentNietAlleen. Staat de vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wat is eenzaamheid?

Je bent eenzaam als je niet verbonden voelt met anderen mensen. Dit kan komen door het gemis van sociale contacten Je kunt je ook eenzaam voelen wanneer je wel contacten hebt, maar de emotionele band mist.

Welke vormen van eenzaamheid zijn er?

Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid. Emotionele eenzaamheid ontstaat als je een hechte band mist met iemand. Bij sociale eenzaamheid gaat het om het gebrek aan contacten met andere mensen. Het sociaal netwerk ontbreek, wat kan leiden tot een sociaal isolement.

Hoe kun je eenzaamheid herkennen?

Zie bestand ‘signalementen eenzaamheid’. Download deze PDF via de onderstaande link.

 

Hoe kun je eenzaamheid verminderen?

Er zijn verschillende manieren om onder de mensen te komen en het sociaal contact te versterken. Maak bijvoorbeeld een praatje met je buurman of buurvrouw. Je kunt je ook opgeven voor vrijwilligerswerk waar je interesses liggen. Zo ontmoet je nieuwe mensen en kun je wat betekenen voor een ander. Bied hulp aan of vraag om hulp wanneer dat nodig is. Er zijn genoeg mensen die je met liefde willen helpen als je ergen mee zit, of als er een klus gedaan moet worden. Zo kun je meteen een praatje maken. Hou ook onze website in de gaten. Op de activiteitenkalender kun je zien wat er allemaal te doen is in Dordrecht.

Wat doet de gemeente Dordrecht tegen eenzaamheid in de stad?

Het verminderen van eenzaamheid onder inwoners is erg belangrijk voor de gemeente Dordrecht. Zo wilt de gemeente bewoners, partijen en ondernemers meer met elkaar verbinden. Deze website helpt daarbij. In één oogopslag kun je op de activiteitenkalender zien wat er allemaal te doen is in de stad. Door deel te nemen aan een van de activiteiten kun je een sociaal netwerk opbouwen.

Waarom is een bewustwordingscampagne nodig?

Landelijk is eenzaamheid een groot wordend probleem. Dit zien we ook in Dordrecht. Met deze campagne hopen we dat meer mensen oog hebben voor een eenzaam familielid of een eenzame buurman of buurvrouw. De activiteitenkalender op deze site geeft wellicht een ingang om iets samen te gaan ondernemen. Op de site kun je informatie vinden over het herkennen van eenzaamheid.

Heb je een luisterend oor nodig? Bel de luisterlijn 078 – 613 23 22 of het landelijke nummer 088 0767 000. De luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.

Wat kun jij doen?

In Dordrecht is een vraag en aanbod actief onder de naam www.wehelpen.nl. WeHelpen is er voor iedereen die een ander wil helpen of geholpen wil worden. Met WeHelpen kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken.